måndag 6 februari 2012

Väntetid och visdomskorn

Ibland är livet sådant att vi ska vänta. Gud säger inte varje dag skynda framåt, utan vi måst helt enkelt vänta på någon eller något. När det inte uttryckligen lyser grönt så är det gult eller rött och då är det vänta som gäller, fick jag en gång till svar av en pastor vid ett samtal.

I Apg. 17: 16-35 ser vi hur Paulus använde sin väntetid. Judarna i Thessalonike hade hetsat upp folkmassor mot Paulus och de andra bröderna både i sin egen stad och i Beroia. Då beslöt de att forsla Paulus ner till kusten. Silas och Timotheus stannade kvar i Beroia och de som fört Paulus ner till Athen återvände sedan med bud till de som stannat kvar.

Medan Paulus gick där och väntade var han inte overksam. Han var så "upprörd i sitt innersta" över alla avgudabilder som fyllde staden. Han började tala i synagogan till judar och gudfruktiga, men många andra hörde på och började också delta i samtalet. Det var epikureer, stoiker och filosofer som började diskutera med honom.

"Några sade: Vad är det för visdomskorn den där har snappat upp?" De tänkte att det var en ny lära och att han ville införa främmande Gudar ibland dem. "Det är besynnerliga saker du dukar upp för oss. Nu vill vi veta vad det är fråga om."

Tiden liknade lite den tid vi är inne i nu. Vi twittrar, bloggar, samtalar och läser. Vi diskuterar och prövar lärorna och Athenarna liksom de främlingar som rörde sig i staden ägnade all sin tid åt att tala om och lyssna på det som var nytt för dagen.

Paulus fördes till areopagen. Det är en klippa i Athen där många rådslag hållits. Och där inför alla människor höll Paulus ett fullständigt förnämligt tal som skulle ha tagit pris i argumentationsteknik. Först inleder han med att berömma åhörarna. "Jag ser att ni är mycket noga med religiösa ting." Sedan det sätt han förbigår avgudarna vid detta tillfälle. "jag har nämligen också upptäckt ett altare med påskriften. Åt en okänd Gud". Och steg tre i trestegsraketen: "Det som ni alltså dyrkar utan att känna till, det är vad jag förkunnar för er."


Denna okända Gud fick nu Paulus förkunna rakt uppe på areopagen i Athen. Han berättade att Gud var närvarande överallt, så att någon skulle kunna treva sig fram till honom. Han berättade att Gud en lång tid haft tålamod men att nu var tiden inne för omvändelse. 


Ja, så kan man också nyttja sin väntetid. Hur använder du din väntetid? Och har du något visdomskorn att förmedla?





Bön: Herre hjälp oss använda vår tid till ditt goda. Att ta tillfällen att vittna med både ord och handling. Hur ska människorna kunna tro på det de aldrig får höra talas om?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar