tisdag 28 augusti 2012

Auktoritet enligt Puh

Kära läsare, åter har jag drabbats av något som kan liknas vid motsatsen till skrivklåda. Ingenting syns angeläget att säga och allra särskilt inte av mig just nu. Men så ser jag när jag kommer in på sidan att många underbara vänner/läsare troget besöker min sida. Det om något ger mig lusten att komma tillbaka.

Tänkte att jag lite kort skulle tala om Nalle-Puh-visheten som breder ut sig på facebook och i andra medier. Nalle Puh kan väl ändå inte ha fel eller...

Puh är verkligen så genomsnäll, i honom ryms ingen synd eller dåligt samvete. Så här säger han t.ex. själv om den saken: Puh har inte mycket förstånd, men han ställer aldrig till något tråkigt. Han gör dumma saker, men det blir alltid bra till slut. Tänk så skön insikt. Han gör dumma saker men allt blir ändå alltid bra till slut. I verkligheten kan ju dumhet i bara några få ögonblick få ödesdigra konsekvenser, men inte hos Puh. Eftersom han är så väldigt snäll och så väldigt dum. Dessa två egenskaper makas ofta ihop märkligt nog, utom vad gäller de rika i Robin Hood´s förvridna universum. Men Puh förstår i alla fall att han är dum, det är ju mera än vad många av oss andra gör, och han säger ibland att han önskar att han hade en hjärna. Hur underbart det skulle vara att ha en Riktig Hjärna, som kunde tala om saker och ting i för en. Men Puh är motsägelsefull. Han känner ju till att hans vän Kanin tänker bra, men då tycker han ändå att Kanin "ingenting begriper". Kanin är begåvad. Och han har Hjärna. Jag antar det är därför han aldrig begriper någonting.

Puh inser och förstår dock så mycket som att verkligheten är komplicerad. Ju mer man tänker, så inser man att det inte finns nåt enkelt svar. Denna enkla mening gör en utsaga om verkligheten som mångfacetterad och svårbegriplig, vilket i och för sig är "sant" om man tar hänsyn till alla slags parametrar men följer vi Guds ord och blir som barn kan det enka vara det sköna och sanna. Men trots allt är Puh en björn att älska. Han är älskvärd och han vet om det: Kära Nalle, sa Christoffer Robin, vad jag tycker mycket om dig. Det gör jag med, sa Puh. Och ett annat som visar på att Puh´s värde inte hänger på Hjärnan eller något annat är: Utan Puh skulle äventyret vara en omöjlighet, sa Kanin högtidligt...Omöjligt utan mig! En sådan björn är jag! sa Puh stolt för sig själv.

Men innan jag slutar vill jag varna lite för att ta dessa "sanningar" som sprids, bl.a. genom gulliga Puh-kort som giltiga och alltid möjliga eller ens önskvärda att ta till sig. På facebook har ett kort cirkulerat med texten. Hur stavar man till KÄRLEK. - Man stavar inte kärleken, man känner den. Vi vet att kärlek kan vara en handling, att till och med avstå en handling, att be för en person, att dela med sig och mycket mera. Det är inte alltid känslorna infinner sig, men då får vi gå på Guds ord, som berättar Sanningen för oss om Kärlek.