onsdag 2 oktober 2013

Maranatamöten i Umeå

Frid vänner!
Många av er har troligen uppmärksammat att vi har haft en mötesserie i Umeå med Märta Berg Strömmare och fler vittnen, som det annonserades på våra affischer och traktat. Dessa fler vittnen var i första hand Berit Kulborg som reste med Märta och hjälpte till med sång och musik, samt mig själv och vänner här I Umeå som hjälpte till på många sätt.

De budskap om Märta bar fram var oerhört starka. Jag yttrar mig i pluralis av den orsaken att många områden berördes trots att linjen och tonen var klar som kristall. De två första kvällarna uppehöll sig Märta mycket vid Johannes 4 och kvinnan vid Sykars brunn. Vi fick ta del av bakgrunden till att Samarien blivit så föraktat och vid flera tillfällen tryckte hon på att Jesus måste ta den vägen. Han måste...och parallellen till hans människoblivande och nedstigande till denna jord lyftes fram.

Ja, alla möten var starka, men för mig personligen, blev den tredje kvällen allra mest talande. Då belystes de tio jungfrurna på ett radikalt sätt, med väckelsetoner som gick tillbaka i tiden och som kopplades åter till dagens akuta läge för väckelsekristendom i Sverige.

Parallellt med våra möten pågick ekumeniska böneveckan och Pride i Umeå. Avslutningen, en kärleksmässa, hölls i stadskyrkan.

Parallellt pågår också den s.k. älmhultsväckelsen om vilken det skrivs och talas så mycket. Min insikt i den är så nära noll man kan komma, men jag vill ändå förmedla en glimt av vad jag såg och hörde under sju avslutande minuter igår.

Jag såg på dessa ynka minuter en hes och skrikande Jens Garnfeldt. Jag såg, till synes, ett helt oberörtmuditorium lyssnande till denna förkunnelse där huvudbudskapet syntes vara att smörjelse från Gud går ej att köpa, men att när Gud utser profeter så kan vi på olika sätt ära dessa och sedan tog han en liknelse från GT, där Davids armé vinner seger och inte vill dela segerbytet med dem i "trossen", vilket Gud rättade till och David instiftade till och med en lag om detta.

Kan jag då med denna lilla glimt döma ut väckelsen i Älmhult? Självklart inte! Men, om jag får lv att jämföra kära, fina Märta Berg Strömmare med denne Jens, så må jag nog säga att våra väckelsemöten i Umeå hade en annan ton av äkthet. Vi berördes av budskapet.