måndag 6 februari 2012

Oikoumene

Lär betyda hela den bebodda världen och kommer från grekiskan. Ekumenik kommer från det ordet, och skulle man försöka sig på någon direkt parellell så vore tillvaron "obeboelig" utanför ekumeniken.

De fredsdokument som är antagna av Skr och av Världskyrkorådet (WCC) är så politiskt korrekta att det är svårt att ens yttra sig om det. Det talas om global fred, att freden kännetecknar alla religioner och att strävan efter världsfred bör ligga i allas intresse.

Ingen kan ju motsätta sig detta, vem vill ha krig? Men Jesus lovade oss aldrig någon varaktig fred här på jorden. Förföljelse lovade han oss. Han sade att det skulle gå för oss som för honom om vi verkligen följde honom och hans bud. Splittring skulle uppstå och inte fred.

"Den rättfärdiga freden innebär en grundläggande förändring när det gäller etiskt handlande. Den medför en annorlunda analysmodell och nya handlingskriterier." 
http://www.skr.org/download/18.6018c17913483dc064280004301/Upprop+f%C3%B6r+r%C3%A4ttf%C3%A4rdig+fred.pdf

* Vad innebär detta i klartext?
* Vad handlar det om för förändringar? När det gäller etiskt handlande ska vi ju följa Guds ord.
* Vad är det för analysmodell som kan påverka handlandet?
* Vilka handlingskriterier talar ni om? När ska dessa tillämpas, när räcker inte Ordet?

Punkt ett i detta världskyrkofredsdokument handlar om rättvisa och fred.

"Kan det finnas rättvisa utan fred? Kan vi nå fred utan rättvisa?" Dessa två sägs under samma punkt omfamna varandra.

* Jag bara undrar: Vems rättvisa? Guds rättvisa? Eller människors och nationers? Vilken religions rättvisa?

Andra punkten i dokumentet ger en stor uppräkning av nödlidande människor i olika situationer vars gemensamma nämnare samlas under rubriken Låt folken tala. Det handlar om att alla dessa folk ska berätta sina berättelser. 


Tredje punkten handlar om att en anpassad Jesus får komma till tals under rubriken, Låt skriften tala. Men under punkt 6 sägs det att det fortfarande i Bibeln finns sådana texter som skulle kunna feluppfattas och mana till våld. "Vi kan inte längre läsa sådana texter utan att påtala mänsklighetens misslyckande att svara på den Gudomliga kallelsen till fred. Idag måste vi ställa kritiska frågor till de texter som talar om våld, hat och fördomar eller ropar på Guds vrede för att tillintetgöra ett annat folk. "


Punkt sju handlar om Låt kyrkorna tala. (...) "Våra liturgiska traditioner åskådliggör på många skilda sätt, särskilt genom vårt firande av nattvarden, hur Guds fred kallar oss att dela freden med varandra och med världen".


http://www.skr.org/download/18.6018c17913483dc064280004301/Upprop+f%C3%B6r+r%C3%A4ttf%C3%A4rdig+fred.pdf

Så här fortsätter dokumentet punkt för punkt. Men redan i dessa som jag nu tagit upp ser vi tydligt att människan ställer sig över Gud. Dokumentet ger mandat till människan att kritiskt granska hans ord och endast meddela sådana sammanhang och verser som gagnar de strävanden som WCC ger uttryck för.

Många profeter har också varnat för nattvarden. Att det är framförallt genom den som Världskyrkan ska utbreda sig. Vi ser här att de som deltar i nattvarden ska dela fred inte bara med Guds folk och Guds ande utan med världen. Världens ande står helt emot den Helige Ande. De är av diametralt motsatta kvalitéer. Hur kan dessa strävanden få fortsätta?

Varför läser inte våra ledare vad som sägs?

Bön: Jag ber dig Herre Jesus Kristus att med din Helige gode Ande leda oss in i den himmelska verkligheten, där skuggorna i världen utplånas. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar