torsdag 9 februari 2012

Mordokai

Ester 3:2 "Alla ämbetsmännen vid Kungliga porten föll ner i vördnad inför Haman, så som kungen befallt. Men Mordokaj föll inte ner för honom".

De frågade och frågade om varför han inte lydde. De talade till honom men han ville inte lyssna på dem. Och Haman han fylldes av vrede när han såg att Mordokaj inte föll ner för honom. Han ville inte utrota bara honom utan hela hans folk, judarna. Och så småningom fick han rätt i sin sak. "Alla judar, unga och gamla, barn och kvinnor, skulle förgöras, dödas och utplånas på en och samma dag...". Vi vet hur väl allt gick i lås sedan. Hur Ester togs in, hur hon förbereddes, hur hon blev favorit, och hur hon fick vädja till konungen för sitt folk. 

Hamas var innan allt ställdes till rätta lycklig. Han ville resa en 25 meter hög pelare som Mordokaj skulle hängas på. Och alla dagar som hela det här förloppet utspelade sig fanns Mordokaj vid den kungliga porten. Han satt där dag och natt, men han reste sig inte eller ens rörde sig när ämbetsmännen gick förbi vilket gjorde dem ursinniga. 

Nästa dag blev Hamas lurad. Kungen frågade honom: "Vad ska man göra för den som kungen vill ära?"
Hamas berättade sin plan och var mycket stolt. Skrud och häst, och folket som skulle kanta gatorna. Men hela historien slutar med att Mordokaj upphöjs, Haman dödas och judarna räddas. I berättelsen får Ester spela en mycket viktig roll. 

Jag har många gånger tänkt på Mordokaj, som var en högt uppsatt jude, och som satt där vid kungens port, väl medveten om att där inne stod det inte rätt till. Så här i efterhand kanske vi har svårt att förstå hans mod. Om de dödat honom på fläcken där han satt - vem skulle då ha hjälpt Ester och gett henne råd? Ingenstans verkar det som om han hade medarbetare. Hela verket ser ut att ha utspelats mellan Gud, Mordokaj och Ester. 

Bön: Hjälp oss Herre Jesus Kristus att inte ge respekt till dem som gör det onda. All ära, all makt och all vishet tillhör dig i evigheters evighet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar