torsdag 9 februari 2012

Arbete igen och lite mera.

Några ord till om arbete. Jag vill förtydliga att jag söker arbete. Någon kanske reagerar på Paulsens forskning utan att läsa innehållet i hans texter. Han lade själv märke till att så mycket tid användes till att bara vänta, sitta av, vara på plats. Det har skett en så stor effektivisering i teknik och arbetsmetoder och ändå arbetar vi lika många timmar som förr. Men vi gör andra saker på arbetet. Alla är nödvändigtvis inte onyttiga men heller inte produktiva. 


Min egen situation har alltså ingenting med dessa forskningsresultat att göra. Även om arbetet skulle vara bindande till visst antal timmar, och även om inte alla timmar kunde vara helt meningsfulla så kan jag försäkra eventuella tvivlare om att ett arbete är mycket värdefullt idag. Ännu värdefullare än förr faktiskt eftersom nästan alla går till arbeten eller utbildningar på dagtid, och då blir ju så stor del av arbetet en social del också.

Det är Gud som definierar mitt liv och jag vill klargöra att jag  samtidigt kan tro på dessa forskningsresultat och önska ett bra arbete.

Men så kommer vi till detta: Vad vill Gud? Vad har han kallat oss till? Hur prioriterar han? Gud skulle inte binda oss in i meningslöshet utan att vi skulle arbeta för vår försörjning.

Från Romarbrevet 8:28- kan vi läsa att Gud på allt sätt hjälper dem som älskar honom att nå det goda. Det goda är att inte skiljas från Jesus Kristus och hans kärlek till oss. Han är den som utväljer, kallar, rättfärdiggör och skänker oss sin härlighet. Allt detta sker för att vi ska nå det goda målet, evigt liv i Kristus Jesus. När han utväljer oss ska vi lämna världen för Guds rike, vi ska gå in i hans kallelse och rättfärdighet och ta emot hans härlighet här i denna tiden. Men vi ska verka i världen. Arbeta, gå utbildning, eller något annat. Vi ska inte ligga andra människor till last.

Men oavsett om vi finns i ett lönearbete eller inte så ska vi vaka och bedja. Från 1 Tess 5:1-11, talas det tydligt om detta.

Men om tid och stund, bröder, behöver man inte skriva till er, för ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. Just när folk säger: "Allt är lugnt och tryggt", då kommer katastrofen lika plötsligt som värkarna när en kvinna ska föda, och de slipper inte undan. Men ni bröder lever inte i mörkret, och dagen kan inte överraska er som en tjuv. Ni är alla ljusets söner och dagens söner. Vi tillhör inte natten eller mörkret. Därför får vi inte sova som de andra utan måste hålla oss vakna och  nyktra. De som sover sover om natten, de som berusar sig är druckna om natten. Men vi som tillhör dagen skall vara nyktra och iföra oss trons och kärlekens rustning och ha hoppet om frälsning som hjälm. Gud har inte bestämt oss till att bli offer för vreden utan till att vinna frälsning genom vår herre Jesus Kristus, som har dött för oss för att vi skall leva tillsammans med honom vare sig vi nu är vakna eller sover. Därför skall ni trösta och bygga upp varandra, så som ni ju också gör. 


Halleluja! Gud är sannerligen god. Den här tidsåldern har sina system och vi måste i viss mån anpassa oss efter dem så länge vi är här. Men Gud dömer oss inte.

Rom.br 8:31-32 Vad innebär nu detta? Om Gud är för oss, vem kan då vara emot oss? Han som inte skonade sin egen son utan utlämnade honom för att hjälpa oss alla, varför ska han inte skänka oss allt med honom. 


Bön: Hjälp oss Herre att inte knorra på Vägen om vi för en tid blir tagna ut ur det världsliga systemet. Lär oss vaka och bedja och trösta och uppbygga varandra i kärlek. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar