lördag 25 februari 2012

Samarbetspartners SIDA

http://www.sida.se/Svenska/Om-oss/Jobba-med-bistand/Lankar-till-organisationer-och-foretag-som-Sida-samarbetar-med/


Av tidsskäl kan jag inte läsa på om alla dessa organisationer och aktörer som SIDA samarbetar med men konstaterar att jag bara kan se tre som har en direkt kristen koppling, PMU interlife, Svenska Missionsrådet och Svenska kyrkan. Att övriga organisationer har fina programförklaringar betvivlar jag inte alls, inte heller att många av dem finns i områden där de är av livsavgörande betydelse, men jag tänker ju ändå på att biståndet har ändrat karaktär fullständigt. Den Helige Ande blir aldrig omodern. Guds ord är levande och starkt! 

Tittar vi i foldern Riktlinjer för samarbetsstrategier, 2010, så blir det ganska snart synligt att inom ramen för dessa strategier finns inget eller mycket begränsat utrymme för evangelisation. Det nämns aldrig som ett kriterie i något av stegen. Strategierna presenteras i tre steg och tanken bakom dessa steg är att åstadkomma ett effektivt bistånd. Steg 1 handlar om strategicykeln, riktlinjer för bedömingar och regler kring "strategins innehåll". Steg 2 Särskilda länder, särskilda strategier, osv. Steg 3 Riktlinjer för effektivt bistånd. Går man in djupare i resonemangen ökar inte ljuset, utan snarare tilltar regelverk och flödesmodeller. 

För att kristna organisationer och församlingar ska kunna göra biståndsarbete måste "missionärerna" anpassa sig till de här modellerna med mycket dokumentation, målstyrningsdokument och täta uppföljningar. Vi vet också från det ekumeniska arbete som pågår att Europeiska råd för evangelisation är framarbetade. All kommunikation ska ske med respekt och hänsyn till andra religioner och samarbete och interreligiositet ska prioriteras. http://www.skr.org/download/18.7017056e11fcce66e6580002568/Edinburgh+2010+study+themes.pdf 

Problemet med allt detta blir och är att det blir allt svårare att nå ut med Guds ord. Jesus sa ju tydligt att Han är vägen, sanningen och livet och att ingen kommer till Fadern utom genom honom. 

Det går alltså inte som vissa hävdar att som kristen "bli salig på sin egen tro". Eller det går inte heller att säga: "ingen kan ju säga att en tro är bättre än den andra". Eller "varför kan man inte tro på samma Gud". Allt detta är omöjligt - eftersom kriterierna för kristen tro utesluter annan tro på andra system, inklusive världsliga system.

Och då är min fråga: Hur ska kristna församlingar evangelisera och missionera? Många församlingar verkar ju ha löst det utan SIDA, eftersom väldigt få kända kyrkor står representerade i gruppen ovan. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar