lördag 25 februari 2012

I deras ställe...

1 Kung 14:27 I deras ställe lät Rehabeam göra sköldar av koppar, och dem lämnade han i förvar åt befälet för drabanterna som höll vakt vid ingången till kungshuset. (även 2 Krön 12:10)

Rehabeam som efterträdde Salomo kunde inte hålla kvar standarden som var uppbyggd i riket. När han bytte ut guldsköldarna mot kopparsköldar skedde en stor förändring. Guld är hårdare, renare och mycket mera värdefullt än koppar. Rehabeam var Salomos son (1 Kung 11:43), han tog råd av de äldre (1 Kung 12:6), men förkastade deras råd (1 Kung 12:8), frågade de unga (1 Kung 12:8) och lyssnade till dem (1 Kung 12:12).  "Och det skall ni veta: Om min far lade ett tungt ok på er skall jag göra det ännu tyngre, och om min far pryglade er med spö skall jag prygla er med skorpiongissel." (1 Kung 12:11)

Inflytandet över landet minskade under hans styre (1 Kung 12:17). Han var kung i Juda i sjutton år (1 Kung 14:21) och han låg i ständigt krig med Jerobeam (1 Kung 14:30, 15:6) så länge han levde. En skara löst folk slöt sig också till honom och de var för starka för honom (2 Krön 13:7). Under hela hans regeringstid syndade Juda och gjorde vad som var ont i Herrens ögon (1 Kung 14:22), de inrättade offerplatser åt sig på alla höga kullar och under alla grönskande träd. (1 Kung 14:23). De hade till och med kulttjänare i landet; de tog efter alla skändligheter hos de folk som Herren hade drivit  undan för israeliterna. (1 Kung 14:24). En kulttjänare förkunnade tro och tjänade i templet men de var prostituerade, antingen hetero- eller homosexuella. ( 5 Mos.b. 23:17-18)

Under Rehabeams femte regeringsår plundrades Herrens hus och kungens palats på alla sina skatter. Det var då guldsköldarna försvann. Och Rehabeams svar blev att tillverka sköldar av koppar. Fienden var honom övermäktig.

Min fråga nu är: Är fienden oss övermäktig idag? Vilka är dagens kulttjänare? Är det RFSU som sitter i knä på statliga förvaltningar och ordnar undervisningsmaterial till våra barn? Eller är det enskilda och upphöjda kändisar som blivit inte bara tjänare utan även förebilder? Hur svarar Guds folk och Guds församling på samhällets kränkningar? Gör de motstånd och skyddar de sina eller tillverkar vi sköldar av koppar och ställer dessa illa utrustade vakter framför Konungens port.




Bön: Herre se till ditt folk. Sänd oss ledare som kan göra Guds folk glada och stolta igen! Led oss ut ur statligt beroende och skökopengar. " Med horpengar eller hundlön får du inte komma till Herrens din Guds hus, ty Herren, din Gud, avskyr bådadera. (5 Moseb. 23:18)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar