fredag 24 februari 2012

Kongo

Som alla sett har Jean Kabuidibuidi avvisats till Kongo. Mest information fortfarande hos Stefan Swärd, men även han har blivit avskuren från kontakt med Jean. http://www.stefansward.se/

Situationen i Kongo är långt ifrån lugn ännu. Våldsamma demonstrationer i Kinshasa igår resulterade i tårgasattacker och upplösning. Samma källa uppger också att valfusket är "känt" och att "till och med" Hilary Clinton tagit avstånd.
 http://offensiv.socialisterna.org/sv/988/internationellt/7812/?tpl=118

Tidigare i februari rapporterades att stridsmoralen är borta och att en våg av våld och mord skett. Enligt detta inslag har fyra ledare i milisen FDLR dödats nyligen. Efter det har avhoppen ökat kraftigt. Knappt 2000 soldater beräknas vara kvar och det är en knapp tredjedel av vad styrkan var för två år sedan.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6240&artikel=4955069

I morgon och på söndag kommer läkaren Dennis Mukwege från Kongo att gästa min hemförsamling Pingstkyrkan i Umeå. Han har även varit här förut och berättat om sitt omfattande och mångåriga arbete som läkare på kvinnosjukhus i Kongo. Ett land där våldtäkter och stympningar är vardag. http://www.dn.se/nyheter/varlden/han-riskerar-livet-for-kongos-valdtagna-kvinnor
http://umea.pingst.se/kom-och-lyssna-till-dr-denis-mukwege/
Kanske kan vi genom hans berättelser få en bättre insyn i hur situationen är i Kongo och vilka risker han tror att pastor Jean löper i landet.

Att styrkorna som kämpar för fred i Kongo försvagats behöver inte betyda att de försämrats. Vi ser på många ställen i Bibeln hur Gud rensar ut i arméerna för att arbeta med små och effektiva grupper. Styrkan i en grupp eller församling beror heller inte på antalet personer som deltar utan på det mått av helig ande som vilar över gruppen.

Låt oss be för Kongo. Låt oss be för pastor Jean. I vår Herre Jesu Kristi namn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar