fredag 24 februari 2012

Social tillit och korruption

Statsvetaren och professorn Bo Rothstein har i många år forskat kring korruption, lycka och tillit. I en av hans senare rapporter, Social tillit,lycka, korruption och välfärdsstat, skriver han om det stora problemet kring tillit och korruption. För att ett samhälles regler och lagar ska efterföljas krävs ett viss mått av tillit till ledningen i landet. Rothstein pejlar dessa variabler och frågar; "Är social tillit nödvändig för att övervinna korruptionen eller ödelägger korruption den sociala tilliten?" Svaret på frågan är både enkel och komplicerad, då det kan finnas korruption på så många olika nivåer i samhället och det kan vara så olika utbredning. Men Rothstein svarar så här: "Att bli kvitt ett korrumperat beteende kräver således en hög grad av tillit. Det är också detta vi finner på aggregerad nivå - länder med lite korruption tenderar att ha hög grad av social tillit och vice versa. http://www.rothstein.dinstudio.se/files/SOM_2011.pdf

Han går också vidare i frågeställningen genom att fråga om det är så att det går att visa att korruption även förstör den sociala tilliten - och därmed det sociala välbefinnandet ? (säger han, eftersom den kopplingen är säkerställd). OCH han kan visa genom studier i två motsatta länder, Rumänien och Sverige, att avslöjad korruption minskar tilliten! Den minskar inte bara tilliten till dessa som utfört de korrupta handlingarna utan till "folk i allmänhet".

Korruption är alltså en allvarlig företeelse. Enligt Rothsteins erfarenhet och forskningsresultat förstör korruptionen vårt medborgerliga kitt som ska hålla oss samman. Tilliten rubbas, inte bara till makthavare, utan till människor "i allmänhet". Om den och den gör så, kanske den gör så, och vem vet hur det är med den och slutligen - hur handlar den enskilde själv i en korrupt omgivning?


Vänner låt oss hoppas och tro att Sverige ska hålla fanan högt vad gäller mutor och korruption. Låt oss slippa höra att människor mutas in i länder när de faktiskt till och med står under dödshot där. Låt oss slippa tappa förtroendet för svenska polisen. Låt det finnas en förklaring!

1 kommentar:

  1. När man läser Romarrikets uppgång nedgång och fall, ser man att när kristendomen i sin rätta kostym genomsyrade Romariket då var det välståndsutveckling på högsta nivå.
    Men sen började Biblens lära ersättas av filosofin och mänskliga påfund och tankar sen började ekonomiska oegentligheter som urartade i ren girighet som man idag försvara med att viss form av girighet måste finnas annars ingen utveckling. Efter de så kom den sexuella lösaktigheten och sedan kom fallet.Vi som går Guds väg kan aldrig och behöver aldrig muta oss in någonstans i denna världen då får det vara.

    SvaraRadera