lördag 4 februari 2012

Imsen - så underskattad!

Läser fortfarande i Elden får inte slockna - en samling predikningar av Arne Imsen. 


Stina Fridolfsson har skrivit ett kort förord 2003 där hon berättar att predikningarna noggrant valts ut av Imsen själv före hans död och att han ville publicera dem. Jag förstår honom. Genomgående så hög kvalité! Genomgående så radikalt budskap. Det enda jag saknar (är väl min kvarvarande rest av forskarskalle) är årtalen när de olika predikningarna hölls. De är samlade från hela hans period som förkunnare, närmare 50 år, men de är inte var och en åtskilda och försedda med årtal. Därför inträder ibland gissningar...detta verkar vara från detta årtionde och när kan han ha sagt detta?

Jag vill rekommendera dig som vill slå hål på en eventuell fördom om Arne Imsen att läsa själv! Böckerna är dock nästan omöjliga att låna tyvärr. Kollade på stadsbiblioteket och boken/böckerna finns ibland bara på ett enda bibliotek i Sverige!!! MEN den goda nyheten är att böckerna är så billiga och finns i lager hos Maranataförsamlingen.
http://maranata.se/media/ballsta-mediacenter-bestall/

Eftersom jag inte vet årtalet för när de olika predikningarna hölls så kan jag inte säga hur långt före sin tid Imsen var. Däremot kan jag säga att maken till klarsynthet får man faktiskt leta efter.

Citatet kommer från en artikel som heter Urkristen socialism, samma bok som ovan.

" Massan kommer inte att förändras. Tyvärr tror jag inte heller att frikyrkorna kommer att förändras. Korruptionen och den andliga prostitutionen kommer att drivas allt längre. I horisonten skymtar det babyloniska världsherraväldet, där kyrka och stat förenats i ett enda maktblock. Resonemanget om statskyrka och frikyrka är därför egentligen bara ett skenresonemang utan verklighetsunderlag."

till och med säger han så här en sida senare


"Visserligen är samhället demoraliserat, men det finns ingenting som är så demoraliserat som kyrkorna."

Vad kan vi säga om detta? Vi vet ju från Lukas 10 att lärjungarna först sändes till Israels hus. Väckelsen måste börja inifrån. Vi kan inte vinna människor in i det systembygge som nu pågår. 






Bön: Jesus hjälp oss att börja med oss själva. Hjälp oss att rensa ut ytlighet och underhållning. Led oss in i bön och äkta tillbedjan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar