torsdag 2 februari 2012

Ingen tvångströja

"Vi har verkligen ingen benägenhet för endräkt, och därför är alla dessa samlingar som påstås vara ekumeniska uttryck för en splittring, man har avsöndrat sig från sitt eget ursprung och har en samtidsfixerad, horisontell syn på Guds verk." Imsen, Arne, i Endräkten upprättas vid korset, Elden får inte slockna, 2003

Den endräkt, eller enhet som Arne Imsen talar om börjar vid korset. Den har en vertikal relation innan den upprättar de horisontella relationerna.

"Man saknar det vertikala, det som kommer uppifrån och ner. Från det centra man själv byggt upp eller åstadkommit går det ut signaler som påverkar människorna att göra vissa saker, att samlas på vissa ställen, att uttala sig om olika ting i resolutioner eller föredrag. Det kan vara fredsfrågan eller något annat som man anser betydelsefullt". (ref. som ovan)

I en annan predikan av Imsen lyfter han vikten av ökentiden. "Det räckte inte med att folket skulle ut ur Egypten. Egypten skulle också ut ur folket. (...).Sådan är han än idag." (Imsen, Släpp mitt folk, Elden får inte slockna, 2003)

Den bön och den enhet som kommer ovanifrån har inga band eller bojor. Guds folk är friade från slaveri. Uttåget ur Egypten var ett förebud om den stora friheten för alla människor. Israeliter, judar och hedningar, alla är kallade in i samma frihet.

Visst kan vi försöka med horisontella maktmedel att binda varandra men då slutar det underbara verket som Jesus gjorde för oss så här. Detta vill vi inte ens se djuren utsatta för och ännu mindre människorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar