onsdag 15 februari 2012

Sparven

Matt 10:29 Säljs inte två sparvar för ett kopparmynt. Men ingen av dem faller till marken utan att er Fader vet det.

Sparven var de fattigas sätt att offra. Sparven representerar också något svagt och litet. Vem minns inte den ryska supergymnasten Olga Korbut, "sparven från Minsk", eller den franska sångerskan Edith Piaf. Båda var små och såg sköra ut, men där slutar alla likheter.

Jesus säger på många ställen att vi ska ta hand om de minsta. I Matt 25: 40 yttrar han den kända liknelsen och orden om att allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni också gjort mot mig. Och några verser senare uttalar han tydligt negationen av denna sanning. Allt vad ni inte har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni inte heller gjort för mig.

Om vi tänker på innehållet i dessa verser och kopplar dem till den sanningen att inte ens en sparv som hade ett så väldigt lågt värde kan falla till marken utan att vår Fader vet om det, hur mycket mera ser han då inte dessa mina minsta som faller mellan stolarna. De minsta som inte har något värde i dagens samhälle. Och där det blir allt mer uppenbart att vi kristna beter oss oftast som "folk gör mest". "Vem är ansvarig?" "Inte jag, någon annan är det alltid".

När sådana saker sker ska vi faktiskt avsky det onda.

Rom.br. 12:9 Er kärlek ska vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda.

Den avsky vi ska känna är för system, onda handlingar, världens ande osv. Vi ska aldrig avsky människan som gjorde handlingen. Vi ska istället be för den personen.


Rom.br. 12:18-19 Håll fred med alla människor så långt det är möjligt och kommer an på er. Ta inte rätten i egna händer, mina kära, utan låt Guds vrede ha sin gång, (...).

Det är alltså inte vår sak att döma men vi ska avsky det onda, vi ska gå bort ifrån det och inte ha med det att göra. Vi ska hålla fred och be och sedan ska vi överlåta händelseförloppet till Gud. 


Vi ska inte vara rädda. I Matt 10:31 får vi veta att vi är mera värda än många sparvar. Dessa sanningar upprepas även i Luk 12:6-7. Herren vet allt. Hans ögon överfar hela jorden. Inte ens en sparv faller till marken utan att han känner till det, så vi behöver aldrig frukta om vi utsätts för olika saker eller för förföljelse. Allt är känt av honom som känner alla. Du är värdefull. Och tänk på att "en av mina minsta" det kan vara vem som helst i din omgivning. Allt syns inte utanpå. Den sköraste personen kanske inte ser ut som Olga Korbut eller Edith Piaf men den behöver dig ändå.
1 kommentar:

  1. En man vars fru låg för döden ringde mig och talade om att han under nattens timmar hade varit så arg på Gud och han var beredd att ge gud en riktig utskällning, men som han sa jag fick inte fram ett ljud varför. Mitt svar vad Gud är god han såg att du kanske skulle gå för långt så han täppte till mun på dej, ja sa han så var det nog , men vad skall jag göra nu. Du får börja och be igen, kan jag de, klart du kan. Sådan Gud har vi som förlåter orätta handlingar när vi ber honom om det och han kommer aldrig mer ihåg dem.

    SvaraRadera