onsdag 15 februari 2012

Sex på kartan...igen!

Varför har all diskussion kring UR:s film Sex på kartan tystnat?

Filmen blev till genom anslag från Allmänna arvsfonden och RFSU blev upphöjda till monopolistiska kunskapsbärare utan etiska referensramar. Vid den diskussion som gjordes mellan Stefan Gustafsson, SEA, Marie Nylén, Levande familjer och representanter för skola, UR och RFSU trycktes det vid många tillfällen just på att filmen har ett tydligt etiskt budskap vilket inte alls accepterades av Anna Birgersson-Dahlberg, UR. Trots att hon fick frågan ställd på mycket respektfullt sätt och förklarad på många sätt så stod hon hela tiden på den grunden att filmen "var för alla", att den inte "tog ställning", att den "öppnar upp" för etiska diskussioner i klassrummen. Ett av målen med filmen är att "skapa god sexuell hälsa", genom att öka kondomanvändning och därigenom minska tonårsaborter och könssjukdomar.

När debatten nästan var över och publiken fick ställa frågor ställde en mamma i publiken den berättigade frågan om "hur kan aborterna minska efter det att de sett det här materialet som helt saknar gränser"?

För dig som inte följde debatten förra året kan jag helt kort berätta att filmen Sex på kartan ska visas i skolans sexualundervisning (klass 7). Den förmedlar en karta där allt är lika normalt, allt är lika bra och det är "helt och hållet upp till var och en att avgöra hur stor del av kartan man väljer att utforska". Enligt UR så ska filmen "inkludera alla" den ska ge ett tydligt budskap till barnen, nämligen "alla ska göra det som de själva vill". De berömde sig även över bra kritik och internationella erkännanden. För att komma fram till detta (icke)etiska budskap grundat i (kvasi)kunskap hade de tänkt så här: "skolan är inte isolerat från samhället i övrigt och därför måste skolan följa det resterande samhället". Stefan Gustafssons berättigade påpekande att LGR 11 talar om en rad punkter där skolan ska visa respekt för mänskliga rättigheter. Ingen diskriminering ska förekomma och skolan ska även samverka med hemmen och föräldrarna,, samt kunna stödja dem i deras roll.

Att Sverige är pluralistiskt och att det finns många religiösa grupper här borgar än mer för att den typ av fullständigt fri sex som förespråkas på filmen Sex på kartan inte kan sägas ge uttryck för alla dessa olika religioner och kulturers syn på sexualitet.

Filmen ger en rad tekniker och långtgående information om sex med en, sex med två, sex med samma kön, sex med tre, analsex, oralsex, dagenefterpiller osv.

Jag vet att diskussionen pågick för ett år sedan och när man googlar på "Sex på kartan" idag kommer flera sidor fram med enbart positiva reaktioner. De kritiska röster som höjdes är för länge sedan bortsopade. Varför? Det här är mycket angeläget och ingenting som bara borde hamna i handlingarna. Det borde förekomma protester fortfarande och ute i olika kommuner och skolor!

Vi som är kristna vet att otukt anses vara en svår synd. I Guds ögon likställs all synd, han gör inte skillnad på det sättet, men för oss människor är synden svår p.g.a. att vi syndar på (och i) vår egen kropp. Själen (känslorna) gör också band till "sexkamraten". Dessa band kan många år efter en separation ställa till problem och ångest utan att personen vet varför de inte känner sig friska. Vi vet också att vi blir en kropp med den som vi har sex med. Detta gör att även om vi självklart blir förlåtna för denna synd på samma sätt som för andra synder, så kan läkningsprocessen ta tid. Vår äresvurne fiende har så att säga skaffat sig känslomässiga "hakar" där han lätt kan komma åt oss och sätta fast oss igen.

Så egentligen är det tvärtom. Den frihet som RFSU och UR vill ge våra barn, kan, om detta efterlevs, istället skapa än mer ofrihet, psykisk ohälsa och splittrade personligheter. De får ingen tydlig bild av sin identitet utan allt ska experimenteras fram. Detta kommer inte att skada de stabila barnen först och främst utan som vanligt kommer de svagaste att drabbas. De som redan har låg självkänsla. De som kanske inte vågar säga nej och de som vill passa in.

Jag önskar att det kunde starta någon form av ny protest kring detta. Känner du till något pågående arbete? Lokalt eller över landet?

http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/06/rfsus-sexualmoral-kan-inte-ges-monopolst-llning-i-skolan?page=1

http://www.dagen.se/webbtv/?date=2011-04-01%2000:00:00

http://www.newsmill.se/node/33413

http://www.ur.se/Produkter/161302-Sex-pa-kartan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar