fredag 23 mars 2012

Hörnmark i presidiet

Ibland hinner man inte med i alla svängar inom det ekumeniska arbetet. Pelle Hörnmark har nu klivit ännu djupare in i samarbetet inom SKR genom att agera företrädare för "frikyrkofamiljen", och nu vara en av de fyra företrädarna i presidiet.

Sveriges Kristna Råds presidium
Presidiet väljs av styrelsen och består av företrädare för de kyrkofamiljer som SKR inrymmer.
Anders Arborelius (ordförande i SKR)
Biskop, Stockholms Katolska stift
Kontaktas via Katolska Biskopsämbetet 08-462 66 00
Pelle Hörnmark
Föreståndare, Pingst - fria församlingar i samverkan
Kontaktas via Pingsthuset, 08-608 96 00
Julios Abdullahad Shabo
Ärkebiskop, Syrisk-ortodoxa kyrkan
Anders Wejryd  
Ärkebiskop, Svenska kyrkan
Kontaktas via pressekreterare Ewa Almqvist 0705-46 96 77

obs! denna bild är från valet 2009 och inte från det nu giltiga presidiet. Kunde inte hitta bild på de nu invalda. 

Och i senaste numret av Keryx säger Ulf Ekman att det finns stora risker med att ensidigt luta sig mot de karismatiska sidorna av kristenheten. "Frågan är om de starka sidorna också blir de svaga sidorna? Tänkandet präglas av kortsiktigt resultattänkande med starka pragmatiska inslag, vilket i längden kan få förödande effekter om det inte förankras." (...) Ekman menar vidare att svagheten riskerar att permanentas och följa med in i rörelsens grundstruktur eftersom vi fått befallningen att föra evangeliet från generation till generation. 

Och det är ju möjligt att jag kraftigt förenklar en komplicerad fråga med det här påståendet men jag kan inte låta bli. Att inte Gud tänkte på det i skapelsens begynnelse. Han som är av evighet och har allt i sin hand. Skulle han låta saker och ting förfalla till kortsiktiga lösningar om vi litar mera på honom? Och sen tänker jag på detta med generationerna. Nog har Gud även dem i sin hand. 

Men jag förstår i viss mån vad Ulf Ekman talar om och jag förstår även Pelle Hörnmarks agerande. Det är inte alls svårt att förstå, men vi måste ändå vara vakna över var denna stora världskyrka är på väg. De statliga frikyrkornas tid är redan här, men mitt under alla stora program bildas mindre fria grupper. Låt oss be för dessa och be för alla kristna som orkar stå emot trycket och lita på Guds ord. 

Bön: Jag ber dig Herre att bryta ut grupper av kristna som är villiga att gå din väg utanför lägret. I vår Herre Jesu Kristi namn. Tack Jesus för att du gick före. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar