tisdag 28 februari 2012

Respekt av fel orsak.

"Kristna tål mer", säger BBC:s generaldirektör Mark Thompson. Skämt och satirer som riktas mot muslimer eller etniska minoriteter kan lätt uppfattas som rasism. Egentligen tycker han dock inte att religioner ska skyddas "på det sättet" alls utan hans grundinställning verkar vara att det mesta bör tillåtas. Men säger han: "Det är skillnad på att bara få starka klagomål, och att få samma klagomål kopplade till "nu laddar jag min AK47:a".
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=299697

Länge, länge har kristna fått utstå kraftiga kränkningar på sin tro i media, i samhället, inom politik och utbildningsväsende med mera. Även lagstiftning och rättsväsende följer allt mer allmänna trender och inom både samhällsvetenskap och naturkunskap kan lärare ställas inför samvetsfrågor i sin undervisningssituation där läraren måste fråga sig: Ska jag lyda Gud mera än människor eller är det så att jag helt enkel måste säga och meddela saker till nästa generation som är uppenbarligen fel?

Så länge jag själv har levat har jag sett mönster vad gäller svensk film- och teaterproduktion när det gäller synen på kristendom och dess företrädare. Oftast får de spela skurk, dvs. vara dubbelbottnade, oärliga, visa fasader och lögner. I andra hand kan de dyka upp som hårdhudade, överdrivet lagiska och stränga fäder. Fäder som håller barn och hustru i tukt och förmaning. Ett tredje scenario är den liderlige figuren. Ja, fler kunde säkert nämnas. Observera att det jag nu säger är personliga intryck, jag hänvisar inte till någon forskning på området. Det skulle nämligen vara ganska långsökt att någon svensk person fick forskningsmedel för att utföra den här typen av uppgift. Det skulle vara mera sannolikt att få pengar för att forska om mediabilder kring invandrare och/eller muslimer. En före detta kollega skrev en sådan avhandling - och inget ont om den - det var en mycket bra avhandling (http://www.immi.se/imer/thesis/tigervall.htm), men vad jag saknar är att någon skulle ta tag i frågan över hur kristna får behandlas i det samhälleliga rummet i dag.

4 kommentarer:

 1. Ve eder, om världen talar gott om er,säger Jesus!!!...Den som vill vara världens vän,kan inte vara Guds vän!!!...Så får vi ha vår blick vänt till det som är därovan,ty denna världen är redan dömd!!!...Vi ska bara utföra det uppdrag som Jesus har givit oss,nämligen förkunna evangelium,till dess att Han kommer!!!...Önskar dig Herrens välsignelse och en fin dag!!!...Kram!!!

  SvaraRadera
 2. Detta kommer världens barn att alltid göra och vi kan inte göra något åt det , men en dag skall herren döma då hans vrede går över jorden . Må vi då ha gjort vad vi har kunnat för att rädda så många som möjlikt för då skall inte vi vara med. Herrens välsignelse.

  SvaraRadera
 3. Halleluja! Jag tror emellertid att det är viktigt att vi ibland samtalar om det som händer eftersom annars finns risken för en så stor tillvänjning att vi tappar bort vad vi "en gång inte bara trodde utan visste!".

  SvaraRadera
 4. Ja när vi nu får lov att tala om det men vi måste också vara beredda på att vi kan bli isolerade från varandra och inte kan tala om det då är det gott att veta att alla kristna före oss hade samma problem. Men de bestod provet. Som Paulus skriver jag kan finna mig i allt.

  SvaraRadera