fredag 27 januari 2012

Vems röst?

"En del författarröster känner man igen direkt. Andra på en metafor, som Pamela Jaskoviaks husvagn. Andra på platsen,..." http://www.vilaser.se/vems-rost/

Våra röster är väldigt unika, men ändå kan vi vara lika någon på rösten. Så många gånger har jag fått höra att: "du lät precis som din syster", och ibland har mina döttrar fått höra att deras röst liknar min. Men de kommer ju oftast på felet själva, de som hört fel. Något är det som skiljer! Något som gör oss olika även dem vi är väldigt lika. Något som är unikt för varje person och som klingar igenom oavsett röstläge, volym, sinnesstämning, hastighet. Vi kan ju vara nedstämda och tala ovanligt sakta och eftertänksamt, ja, men det är  ändå jag som talar! En annan dag sprudlar det, då har något alldeles särskilt hänt och brådskan är stor, det är ändå jag.

När de talar om författare ovan så menar skribenten att vissa av dem tar hon igen på en enda gång, med andra är det något svårare, men när rösten sätts i ett sammanhang en kontext, så blir även det en unik röst.

Jesus har en unik röst och han berättade hur vi skulle känna igen hans röst. Han varnade också för att många skulle komma med liknande och andra röster och säga: "Här är jag, och här är jag". Många skulle också göra under och tecken i hans namn utan att han kände dem.

Idag är det svårt att urskilja Jesu röst bland alla dessa strävanden och människor, kyrkor och organisationer.Vissa menar att vi kan inte leva som vi gör vi måste gå in i full apostolisk gemenskap och dela allt. Andra sitter i trygg skuta och hittar "sin" Jesus i den nära kretsen och där ska inga förändringar ske. Ytterligare andra har dragit sig in i
 retreater och meditationer för att söka sina rötter. http://retreater.se/retreatgardar/bjarka-saby-slott Problemet är väl att rötterna inte finns där utan i evangelierna, i apostlarnas undervisning och i ett levande andligt flöde av idag.

Men visst förstår jag behovet. Vi behöver bli stilla.
http://livetssmalavag.blogspot.com/2012/01/att-invanta-herren-med-stillhet.html
Stilla med Gud och utan att bli påverkade av så många andra röster. Att stänga tv, dator, radio, och musik och vila i tystnaden kan vara ett sätt. Då blir rösten av Jesus tydligare och lättare att urskilja. Den drunknar inte i alla informationsflöden.

Det finns även många som vill göra sig pengar och lura människor in på områden som i mycket "liknar" den Helige andes röst. Yoga, meditation, retreater, pilgrimsfärder, ikonmålning, ja, det finns säkert mycket , mycket mera. Dessa röster vaggar in i en vila men vilan blir inte den rätta.

Precis som DU har en unik röst som skiljer dig från din mor, din syster och din dotter så finns det en unik röst för Jesus en röst som är ren och helig. En röst som du aldrig kan svika om du fått höra den. En röst som du älskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar