måndag 2 april 2012

De faderlösas fader

Ps. 68: 6-7 Gud i sin heliga boning är de faderlösas fader och änkors försvarare, en Gud som ger de ensamma ett hem och de fångna frihet och lycka.

På så många ställen visar Gud sitt hjärta för olika grupper i samhället som har det svårt på olika sätt. De faderlösa! Änkorna! De ensamma! De fångna!

I vårt samhälle finns det många som tillhör de här olika grupperna. Till vissa av dessa benämningar kunde även fogas psykiatriska diagnoser, alkoholism, beroenden, skilda, ensamma flyktingbarn. Alla dessa grupper känner staten ett ansvar för på olika sätt genom institutioner och professionalism. Den sjuke kan gå till psykologen, den ensamme kan gå till socialkontoret, den alkoholiserade kan gå till avgiftning och behandling eller om orken inte finns där får han gå till (samhällets) systembolag. Flyktingbarnen som kommer utan föräldrar inhyser vi i boenden där vårdande personal går på schema och är rörliga. De kan också få en god man av staten och det är inte något eftertraktat uppdrag har vi fått höra på nyheterna. Många av dem saknar kompetens att föra barnens talan.

Men Gud han är själv de faderlösas fader. Han är själv - personligen, änkornas försvarare, och den som ger de ensamma ett hem. Han är också den som befriar de fångna och leder dem ut till frihet och lycka.


ps. 68: 17 Varför ni höga berg, ser ni ner på det berg som Gud har utvalt till sin boning? HERREN ska bo där alltid.

När Gud välsignar ett verk så gör han det inte p.g.a. att det är märkvärdigt eller att det är större än de andra verken. Han ser till hjärtat och vilka som gör dessa saker som han vill att vi ska göra. Jesus nämnde att till och med ett glas vatten ska vara ihågkommet, och han sa också att han identifierar sig totalt med dem som ligger på sjukhus eller sitter i fängelse. Besöker du någon av dessa - då har du besökt Jesus!

Bön: Hjälp oss Herre att ha dig för ögonen och göra det som du vill att vi ska göra. Välsigna alla dem som gör din vilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar