tisdag 3 april 2012

En påsk som alla vill ha det...(?)

I Coops tidning Mersmak finns det mesta i recept och bufféväg för den som vill äta gott till påsk. "Äggröra i skal, rostad sparris, ört- och citronöverbakad lammstek - Glad påsk!" Som rubrik på matartikeln står det "Himmelskt god påskbuffé" och läser man vidare kan man längre ner i texten läsa "När religionen spelar allt mindre roll, blir maten en förutsättning för våra högtider. Att äta blir ett sätt att fira."

Att äta är ett sätt att fira även inom kristenheten, även om nattvarden reducerats till en liten skärva oblat eller bröd och en liten droppe vin, men det sker i andens gemenskap. När lärjungarna firade den sista måltiden och Jesus tog brödkakan som han välsignade och tackade för, och därmed instiftade nattvarden, satt de ner vid ett dukat bord. Jag tror att de inte bara delade denna brödbit utan en måltid som gav både andlig, själslig och kroppslig mättnad.



Men det är lite tråkigt att de fina maträtter som presenteras nu ska avnjutas utan Jesus, utan "religion",  liksom ett firande "i stället för". Måltiden blir ett sätt att fira, och det talas om överdrift och överflöd, men den viktigaste gästen är inte inbjuden.

Och inbjuda Jesus det kan vi göra var vi än är!
Är du i stugan, i husvagnen, i fjällen, i en storstad, hemma, ja, var du än är, glöm inte Jesus. Påskens budskap är dramatiskt och ändrar radikalt hela historien. Ta med dig Jesus dit där du är. Läs Guds ord, be en bordsbön. Tacka för undret!

Bön: Jag ber dig du Helige och Allsmäktige Gud och Fader, låt oss inte glömma varför vi firar våra högtider. Låt Jesus få plats vid bordet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar