fredag 8 juni 2012

Hörnmark om biskopsämbetet, Ekman, pingstväckelsen

Pelle Hörnmark säger i dagens Dagen att han inte ser något behov av biskopar i svensk Pingströresle.
http://www.dagen.se/nyheter/inga-biskopar-i-framtidens-pingstrorelse/

Puh, tänker kanske många som tycker att utvecklingen mot ekumenik, katolicism och världskyrkoråd gått lite väl för fort. Och, så gör man det misstaget att tro att farten bromsats något inom pingstleden. Man tror att uttalandet kan tyda på en eftertanke, en broms, en ny syn på färdriktningen eller att göra en kraftfull markering. Min vän, gör inte det misstaget. Läs hela artikeln. Helst utan rosa glasögon.

Hörnmark inleder med utgångspunkten att det är inte alls en fråga som är främmande för pingströrelsen. "Flera pingströrelser över världen har biskopar." Han går vidare med att påtala att för svensk pingströrelse finns inte behovet av biskopar. Steg tre är att han i samma andetag lämnar öppningar för två eller flera modeller med biblisk anknytning (och ger därmed Ekman fripassage). "- Jag ser inte heller i Bibeln att det bara skulle finnas en modell för kyrkan."

Steg fyra i argumentationen är att hänvisa till Joel Halldorfs forskning kring ledarskap, där han kommit fram till att fyra städer i praktiken redan har biskopsämbete inom pingströrelsen, dvs. de har den överordnade rollen till andra församlingar och församlingsledare. Skillnaden mot det episkopala ser han i det faktum att de fått auktoriteten underifrån, från medlemmarna. Men här gör han sin första tabbe i en lysande argumentation eftersom han precis innan talat om att inom pingst finns en tradition av att ledare utser ledare.

Slutligen ger han både sig själv och Ulf Ekman rätt. Påven är en stor auktoritet men personligen tror inte Hörnmark att påven ensam är ledare för "hela världens kristna, det kan jag själv inte tänka mig.

Kommentar: Många anser att katolska kyrkan är full av villfarelse och andemakter. Inom pingstleden vet vi att en av dessa som starkast gick emot katolicismen var Levi Petrus. Det "avståndstagande" vi hör från Hörnmark är bland de svagaste man kan tänka. Att inte ha biskop inom pingströrelsen beror på att i praktiken finns redan ämbetet. Ledare utser ledare och vissa ledare har med automatik en större pondus och ett större ansvar. Avståndet till påveämbetet är endast ett personligt svar från Hörnmark där han markerar att han har svårt att tro att påven är den rätta ledaren för alla världens kristna. Negationen av den svaga markeringen blir ju att- det är troligts att påven är den rätta ledaren för alla världens kristna. Eller en svagare negation - det är möjligt att påven är den rätta ledaren för alla världens kristna. 


Du som pustat ut. Ta tillbaka pusten. Ingenting nytt har hänt.

Bön: Jag ber dig Herre om ett uppvaknande bland vanliga medlemmar i pingströrelsen. I vår Herre Jesu Kristi namn. 


4 kommentarer:

  1. Tänk det står i apg att till och med prästerna blevo lydiga och trodde , men sen står det inte mer om dem. Så är det i Guds rike tar man titlen med sig så kommer man ingenstans. Men sen dök de upp hos galaterna och ställde till det för Paulus så han var tvungen att åka upp till Jerusalem och där fick han hytt mod,Varför sade Jesus ve eder i präster teologer varför räknade Paulus all sin kunskap som avskräde. I och med att pingst har gått och blivit ett samfund så finns det inte många riktiga Guds församlingar idag som är det efter mönsterbilden.Sen får alla dessa höga herrar säga vad de vill jag tror inte på dem de har ingen auktoritet i himlen eller på Jorden. Det finns bara en ledare för den kristna församlingen och det är den Helige ande.

    SvaraRadera
  2. Det är ingenting annat än det stora avfallet,som utspelar sig,i denna sena tid!!!
    Jesus Kristus är det - som är Huvudet för församlingen!!!
    KRAAAM!!!

    SvaraRadera
  3. Jag håller med er båda. Visst skulle man kunna säga nej till biskopar av fler och starkare anledningar än detta. Informella biskopar är väl ännu värre?

    SvaraRadera
  4. Tack Gun-Britt för en mycket bra analys av situationen.

    SvaraRadera