lördag 7 december 2013

Per-Arne Imsen ser det infrusna kapitalet!

Den 3:e december skrev Per-Arne Imsen ett debattinlägg i tidningen Dagen där han konstaterar att "Vi behöver en ny gräsrotsrörelse". Bläddrar man bland inläggen på Dagen debatt kan man mycket snabbt konstatera att Imsens inlägg är uppskattat och mycket delat, allra helst på facebook, men även andra medier. Jag tror att orsaken till att inlägget väcker gensvar är att det är många som upplever förtvivlan idag över situationen i församlingarna och Imsen sätter fingret på kärnan i problematiken när han säger att "jag är helt övertygad om att det finns ett stort behov av att bryta den religiösa kontrollen".

I vissa av argumenten fångar han precis det centrala, problemen med både liberalteologi kontra centralstyrning, liksom den apologetiska kampen mot villoläror. Och eftersom han uttrycker sig bäst själv lägger jag in en del av texten här.

"Vi har den senaste tiden på nytt fått höra de gamla katolska argumenten: De protestantiska kristna är alldeles för splittrade och behöver enas under påven. Det har också framförts synpunkter på att det behövs ett samlande läroämbete för de karismatiska kristna. Visst finns det problem med spretighet, liberalteologi och smygande villoläror. Men lösningen heter inte centraliserad makt.
Vår tids postmodernism liknar i flera avseenden det romerska rikets mångguderi. De kristna apologeterna hade precis som i dag ett tufft jobb att bekämpa judaisering, gnosticism, antinomianism med mera. Men ett ännu större problem uppstod när den framväxande katolska kyrkan började göra diktatoriska anspråk på att ensam äga tolkningsrätten."

Läs hela inlägget och gå även gärna till Youtube och lyssna på Per-Arne Imsens undervisning om den yttersta tiden, tidens tecken och om den helige ande. Han är pastor och föreståndare för församlingen Agape i Göteborg som jag tyvärr inte haft tillfälle att besöka ännu, men jag besöker ofta och gärna Maranataförsamlingen i Stockholm där hans far Arne Imsen länge var ledare. Lyssnar mandessa två frapperas man av både olikheter och likheter. I tonfall och predikostil skiljer de sig markant åt men det som verkligen talar respektive talade genom båda dessa är ett frihetens budskap till människorna. Båda var/är starkt emot centralisering, katolicism, villoläror och allt som lägger band på den enskilde kristnes liv i församlingen. 

Per-Arnes inlägg i Dagen mynnar ut i den gräsrotsrörelse som breder ut sig i stora delar av världen. Husförsamlingar och brinnande evangeliska kristna som går ut med budskapet, "detta oroar naturligtvis den som vill utöva religiös och politisk kontroll", säger Imsen, och visst, det instämmer jag i. Jag instämmer även i att det vi behöver idag är brinnande kristna som "inte kan tiga med vad de sett och hört. Kristna som inte överlämnar arbetet på entreprenad till professionella specialister".

Dessa kristna, som inte är få, utgör det stora infrusna kapitalet i Sverige och västvärlden idag. Därmed inte sagt att kristna inte är aktiva idag! Vi har inte svaret - d.v.s. hur en värld skulle te sig utan församlingen på jorden, men sannerligen, om allt kapital frigjordes, om vi vågade tro, om vi vågade gå - då skulle mörkret inte ha en chans att breda ut sig.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar