fredag 20 december 2013

Hbt i Uganda och Sverige

Kontrasterna är verkligen markanta idag när det gäller hbt frågorna! Land efter land antar lagstiftningar som ger homosexuella rättigheter så som heterosexuella. Nu senast har Norge varit aktuellt eftersom det blåser storm kring vigselfrågan, enligt tidningen Världen idag.

Och idag är det Uganda som är på tapeten. Men i rakt motsatt riktning. I Uganda är utlevd homosexualitet en brottslig handling. Så har det även varit i Sverige och andra länder, och läser vi i Bibeln så ser vi i gamla testamentet att Gud ansåg det vara ett brott mot naturen som skulle straffas med döden. Men vi vet också att Jesus Kristus dog för våra synder i vårt ställe så att vi skulle få frid med honom. Dock inte för att vi skulle fortsätta synda!

 I Uganda gäller alltså fortfarande denna syn och nu har en ännu strängare lag antagits. Nu kan till och med homosexuella handlingar i vissa fall föranleda dödsstraff. Det gäller återfallsbeteende samt smittobärare av HIV. Lagen som antagits innebär även att kampanjer och information blir bestraffningsbart. Alla hbt-aktivister tvingas på så sätt till tystnad, säger Frank Mugisha, talesperson Smug.

Och kontrasterna kunde inte vara större...

En snabb översikt över hbt-frågorna i Sverige visar att:

* Hbt-socialdemokrater lagt en motion som kräver bättre livsvillkor för trans-personer, samt en annan motion som kräver ökad kunskap om hbt-frågor i skolan. Samma grupp (hbts) begär också asylrätt för hbt-personer.
* Stockholms läns landsting har antagit hbt-policy, samt utbildar sina anställda i frågorna.
* På Gärdet i Stockholm öppnar det första äldreboendet för hbt-personer. De exkluderar heterosexuella av den anledningen att de själva varit exkluderade så länge och inväntar större samhällsförändringar innan man kan inkludera heterosexuella personer.
* Hallonbergen i Stockholm bjuder på det första hbt-certifierade biblioteket.


Ja, detta är bara ett axplock. Tidigare har jag skrivit om hbt-certifieringen av Visby stift och den regnbågsjesus som numera utgör deras ikon. Det är också många andra långtgående politiska förslag på gång, där partierna numera nästan kämpar inbördes i sin välvilliga inställning. Att ifrågasätta levnadsformen i det här långt framskridna läget vore alltför oklokt av den som har minsta ambition att passa in i samhället.

Vi vet också att RFSL-ungdom går ännu längre och till och med önskar att 15 årsgränsen för byte av kön ska tas bort! Orsaken skulle enligt deras definition vara att transpersoner skulle riskera att mobbas på skolan, i omklädningsrum o.s.v. Men då ställer man ju motfrågan: Är ett barn moget före 15 års ålder att byta kön?

Det vi kan konstatera efter den här korta genomgången är att kontrasterna knappast, ens i någons vildaste fantasi, skulle kunna överträffa dagens verklighet! I land som Uganda skärps lagen. Livstids fängelse kan homosexuell aktivitet medföra och det blir även straffbart med någon form av sådan propaganda. I Sverige däremot kallar vi inte detta propaganda, utan vi ger denna rörelse rätt att forma lagar och att utbilda präster och biskopar. De ska utbilda läkare, sjuksköterskor och bibliotekarier. De upphöjs till en norm som går utanpå och över alla andra normsystem i samhället. De kan troligen även utbilda professorer och forskare, riksdagsmän och företagsledare.

Och i Frankrike, där den sida som ville genomföra homovigslar vann med knapp majoritet, där fortsätter striderna, men man är konsekventa och ger ingen präst eller borgmästare rätt att vägra viga. Därför får vi räkna med att spänningarna kring denna fråga fortsätter. Ännu har "bara" 16 delstater antagit homovigslarna i USA, och stora delar av Europa bär på motstånd. Ryssland tillåter inte homosexuell propaganda till minderåriga, och i Norge stormar det just nu.






7 kommentarer:

  1. Jag kräver att du ögonblickligen tar avstånd från ditt förhärligande av Ugandas dödslagar! http://prinsesspartiet.se/2013/12/21/svensk-kristextremist-glorifierar-ugandas-dodsstraff-for-homosexualitet/

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det sorgligt att det fortfarande finns länder vars lagstiftning lägger sig i vem som vi ska ha som partner. Tack och lov så lever vi i ett land som har en högre moral än vad man hade på den tiden då bibeln skrevs. Märkligt är bara att människor använder bibeln som slagträ för att spy ut sitt eget hat inför det som skrämmer dom. Jesus predikade kärlek till medmänniskorna och dom svagaste i synnerhet. Idag används Jesus ord för att förtrycka andra människor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen ledsamt att dessa människor är så uppfyllda av blint hat och sjuklig irrationalitet. Jag hoppas på ett hastigt uppvaknande så vi kan lämna medeltidens mörker bakom oss för alltid.

      Radera
    2. Prinsesspartiet, Jonas och Frej, samtliga anonyma människoälskande personer! Gud hatar INTE människan, utan synden! Vi som berättar detta för dig ger dig en möjlighet att tänka om. Gud är av evighet och han ändrar sig inte. I denna generation har det skett starka värdeförskjutningar, men om ni ser tillbaka i tiden ska ni se att homosexualitet även i Sverige var ett brott. Detta som du kallar "blint hat" är alltså bara Guds eget Ord, fyllt av kärlek och omsorg.

      Radera
    3. Varför ser jag då aldrig någon Kristen som i strängaste ordalag fördömer Ugandas och Rysslands lagar?

      Radera
    4. Det finns ingen kärlek och omsorg i kristnas förhållningssätt till homosexuella. Det finns bara kärlek till den egna tron och de exkluderande sanningsanspråken. Det dömande som du för fram här har uttryckt i världen genererat omätbart mycket mer mänskligt lidande i världen än vad någon form av icke heterosexuell utlevelse gjort. När kristna påstår att det är GUD som hatar synden, så skapas en möjlighet till mänskligt hat mot fenomen, upplevelser och uttryck för det som är FUNDAMENTALA för många människor i världen. När kristna säger "Gud hatar" rättfärdigar de sitt eget hat, när de precis som du gör sig till Guds (inte sina egna) talespersoner.

      Vad tror du det skulle innebära för kristna människor i ett okristet svenskt majoritetssamhälle om det påstods att GUD (eller naturen, eller förnuftet eller nåt annat maktfullkomligt utomstående) HATAR DEN KRISTNA TRON. Ja, det kan jag tala om. De skulle känna sig som andra klassens medborgare. De skulle uppleva att det som var fundamentala delar av deras liv, som de älskade och ville kunna uttrycka, hatades av människor. De skulle leva i en miljö där det ansågs vara varje människas både rätt och skyldighet att uttala sig om huruvida kristen kärlek egentligen var kärlek och inte bara begär, om kristna relationer skall ses som värdiga, huruvida de skulle få adoptera barn, ha tillträde till viktiga sociokulturella ritualer, eller huruvida de var kapabla att vara lämpliga att ha hand om barn. Och de skulle utsättas för hot och våld från vissa människor, rättfärdigat av den påstådda "sanningen" att KRISTEN TRO var synd, fel, falsk, omoralisk och förödande. Majoriteten skulle förkasta våldet men fortsätta att bygga den grund varpå hatet kunde frodas. Och allt detta skulle ske OAVSETT hur mycket den okristna majoriteten önskade de kristnas omvändelse och hur mycket de bedyrade sin kärlek till kristna människor.

      När man konsekvent dömer något som är ett uttryck för en FUNDAMENTAL aspekt av människors liv, då bidrar man till att de negativa konsekvenser som dessa människor upplever i sina liv. Homosexualitet är inte synd. Det är ett skapat och möjligt sätt att uttrycka sexuell energi och kärlek mellan individer. Det är kristna bibelviftande som är synd, att de gör sig till talesman för något som de ger ansvaret för det de hävdar. Att kristna använder bibeln för att ge sig själva tolkningsföreträde över vad som har värde och giltighet i människors liv är beklämmande. Och helt kärlekslöst.

      Radera
    5. Kära vän, du talar för döva öron. De här människorna kan inte nås, dom är alldeles vilsegångna i sitt fördömande och hat. Det råder religionsfrihet i landet och det är bra för det är en demokrati men vi måste aktivt sprida förnuftets ljus och minska skadeverkningarna efter religionerna. All religion medför hederskultur som splittrar familjer och skapar olycka.

      Radera