torsdag 19 december 2013

50 präster lämnar sitt jobb i Norge

När Norska kyrkan vill införa vigsel av likakönade, eller s.k. homovigslar har det blivit stora avhopp bland prästerna. Tidningen Dagen talar om massavhopp, medan det norska prästfacket tonar ner frågan och talar om liturgi, biskopsmöten och att de som vill viga bör få rätt att göra det, medan de också vill ha en rätt att frånsäga sig vigsel av samkönade. Biskopsmötet i Norge gav till resultat att åtta av tolv biskopar enades om samkönade vigslar. Prästföreningens egen skrivelse angående rätten att avsäga sig homovigslarna är även den hållen i en mycket samarbetsvillig ton, Kanske är det svårt att bita den hand som föder dem? Men ett femtiotal präster har vågat hoppet, och frånsagt sig sin försörjning. Detta är modigt och starkt i den tid vi nu lever.

I Frankrike förde inte protester från vigselförrättare och borgmästare någon vart. De får inte vägra att viga dessa par. Ser man till dessa yttre skeenden skulle man kunna bringas att tro att homorörelsen vinner seger efter seger. I USA var t.ex. Illinois den 16:e delstaten som erkände homovigslar.

En av de avhoppade prästerna, Erling Kopperud, hoppar av både sitt yrke och sin fackförening och kallar homovigslarna för "ett helt obegripligt tilltag". Han kan inte "ställa sig bakom en sådan fackförening längre".

Och utifrån det mycket tydliga budskap som Bibeln ger i denna fråga måste vi säga att vi står på hans och de övriga avhopparnas sida. Vi ber om Guds välsignelse över dessa präster.


4 kommentarer:

  1. Ja,det var ju goda nyheter,att det finns folk som vågar säga ifrån och gå ut ur sådana sammanhang!!!
    Tack,Kram och Herrens Välsignelse!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dessa nedlåtande åsikter ni har om det som är fundamentalt viktigt i andra människors liv, är rakt igenom beklämmande och inkluderar noll kärlek förutom till era egna exkluderande sanningsanspråk. Tack gode Gud att allt fler kristna vågat säga ifrån, dvs lägga nya betydelser till de där stackars bibelorden, istället för de som genom kristna makthavares försorg bidragit till så mycken sociokulturell och juridisk stigmatisering för de människor vars liv omtalas däri.

      Radera
  2. PS: Man önskar ju att det kunde ske likadant här i Sverige också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst gör man det. När jag läste på internet såg jag att åtminstone sådana hot framförts i Sverige också, men vilka som verkligen tog steget det vet vi inte.

      Radera