torsdag 16 maj 2013

Är Bibeln oklar angående homosexualitet?

När det är ämnen som är tunga att ta i, så kan vi människor reagera på olika sätt. Vi kan fly, d.v.s. vägra skaffa oss insikt, vi kan skaffa "insikt" i fel källor och vi kan slutligen välja den allra bekvämaste vägen - att flyta med strömmen. Sanningens väg, att ta reda på vad Gud säger, och stå upp för det, är en mycket svår väg idag.

Homosexualitet är ett sådant område där allt fler valt acceptansens väg och där allt fler finner liberalteologiska förklaringar till de bibelord som går emot levnadssättet. Och sedan ska vi komma ihåg att vi i socialt, kulturellt och ekonomiskt hänseende ännu är medskapare i vår nutidshistoria. Detta är nästan det mest allvarliga. Nu är det många årtionden som gått. Rörelsen har rönt framgång inte bara i ett land, utan land efter land erövras och fler och fler rättigheter krävs. Nu finns även en generation som vuxit upp i sådana samkönade äktenskap och när vi nu och framgent yttrar vad Bibeln säger om homosexalitet är det inte bara samhället och dess instanser som man kommer på kollisionskurs med - det värsta är dessa människor som anammat livsstilen och som tar det personligt. Barnen till dessa som fostrats in i tänkandet och alla dessa barn i dagis och skolor som matats med samma paradigm.

Men hur gör vi då? Ska vi ropa till Gud och be honom ändra sig? Vi vet att hans rättfärdighet är av evighet och att inget mörker finns i honom. Vi vet också att Jesus ska komma tillbaka för att hämta sin brudeskara och då hoppas jag att vi innan dess har fått rensa ut avgudarna. Det sorgliga är hur livsmönstren antagits i höga instanser och i lagstiftning, i uppväxande generationer och i samhällsmönster och strukturer. Hur kan detta rensas ut annat än genom en genomgripande väckelse där hela folket inbegrips, oavsett vilket kön man tillhör eller klass och etniticitet. Hög och låg, man och kvinna, gammal och ung, österland och västerland, syd och nord, rik och fattig - alla behöver vi väckelsen över länderna. 

Men åter till homosexualiteten: finns det öppningar eller utrymme för tvivel över vad Bibeln säger i ämnet. Svaret är nej.

Rom 1:25-28 De bytte ut Guds sanning mot lögnen och tog sig för att dyrka och tjäna det skapade istället för Skaparen, han som är välsignad i evigheter, amen. Därför utlämnade Gud dem till skamliga lidelser. Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra. Män bedrev otukt med män och fick själva ta det rättvisa straffet.

Det här kapitlet i Romarbrevet handlar om Guds dom över hedningarna och det börjar med en sån oerhörd kärleksförklaring som människan valde att förkasta.

Rom 1:20-21 Ända från världens skapelse ses och uppfattas hans osynliga egenskaper,  hans eviga makt, och gudomliga natur genom de verk som han har skapat. Därför är de utan ursäkt. Fastän de kände till Gud, prisade de honom inte som Gud eller tackade honom, utan förblindades av sina falska föreställningar, så att mörkret sänkte sig över deras oförståndiga hjärtan.

3 Mos 18:22 Du skall inte ligga med en man som en man ligger med en kvinna. Det är avskyvärt.

3 Mos 20:13 Om en man ligger med en annan man som en man ligger med en kvinna, begår de en avskyvärd handling. De skall straffas med döden. De bär på blodskuld.

Som vi ser är Guds ord tydligt vad gäller homosexualitet. Blodskuld ansågs länge vara oerhört klandervärt även i svensk lagstiftning och straffades med döden. Blodskuld kunde även förekomma mellan en förälder och dess barn, samt mellan syskon.

Gal 5:19-21 Köttets gärningar är uppenbara: de är otukt, orenhet, lösaktighet, avgudadyrkan, svartkonst, fiendskap, kiv, avund, vredesutbrott, gräl, splittringar, villoläror, illvilja, fylleri, utsvävningar och annat sådant. Jag säger er i förväg vad jag redan har sagt: de som lever så skall inte ärva Guds rike.


I det här sammanhanget nämns inte homosexualitet explicit, men i sammanhanget med otukt, orenhet, lidelse, avgudadyrkan och utsvävningar kan det i samtliga fall appliceras. Vi ser också från Romarbrevet att det handlar om ett ovärdigt sinnelag. De blev utlämnade till det mörkret p.g.a. att de inte uppskattade allt det goda som Herren berett åt dem.

Rom 1:28 Och eftersom de inte ansåg det vara något värt att ha kunskap om Gud, utlämnade Gud dem åt ett ovärdigt sinnelag så att de gjorde sådant som är mot naturen.

1 Tim 1:8-10 Men vi vet att lagen är god, om man brukar den rätt och inser att den inte är till för rättfärdiga utan för laglösa och upproriska, gudlösa och syndare, oheliga och oandliga, för dem som misshandlar sin far och mor, för dråpare, för dem som utövar otukt och homosexualitet, för slavhandlare och för alla som står emot den sunda läran -

Som synes är inte Bibeln otydlig. Alla hätska utfall mot Gud och mot Bibeln i olika debattsammanhang i tv och media, visar att de hätska och hatiska personerna som vägrar tro på en sådan "kärlekslös" Gud, en sådan som inte "accepterar" människan så som han själv skapat henne osv., dessa personer borde sätta sig ner och skåda in i Guds kärleksverk. Låta den helige ande lysa på skapelsen, på det goda, på det vackra och underbara som Gud gjort och gör för oss. Vem kan motstå en nyfödd baby eller en skir blomma i en skogsglänta, eller tusen brusande vattenfall och bergens höjd och havens djup. Detaljerna ända in i minsta lilla beståndsdel och universums exakthet.

Och du som läser min text - troligen blir du bara upprörd. Troligen tar du inte alls åt dig. Samhällsparadigmet är så inpräntat idag. Men bättre att du blir upprörd och läser än att du inte alls bryr dig. Bättre du blir arg än likgiltig. Guds ord verkar i oss. Det är ett levande ord som kan åtskilja och vi vet att det gör verkan för var och en som är beredd att ta emot det.

Och för att ytterligare visa på Guds inställning kan vi påminna oss om Lot i 1 Mos 19. Läs hela kapitlet helst. Du kommer att känna igen sammanhanget. Lot fick besök och onda män, från den syndiga stad där han bodde, omringade huset och ville att han skulle sända ut männen för att de skulle "känna" (ha sex med) dem. Detta var så avskyvärt för Lot att han hellre offrade sina egna döttrar, som ännu ingen man hade känt, än att han skulle sända ut männen till dem. Och betänk att Lot ansågs av Gud vara en rättfärdig man! Hur kära ska inte hans unga döttrar ha varit! Förstår vi vidden av vad vi gör i samhället?

Bön: Herre jag beder, att även om människor som läser detta blir upprörda, så ska ändå din Helige ande överbevisa om synd och rätt. Jag ber om en djupgående väckelse från dig, himmelens underbare skapare och Gud. I Jesu Kristi namn.





3 kommentarer:

  1. Bibeln är INTE oklar angående homosexualitet!!!
    TACK för det du delar här,Gun-Britt!!!
    Önskar dig en fin och Välsignad Pingst!!!
    KRAAAM!!!

    SvaraRadera
  2. Tack Marguerite! Önskar dig detsamma! Guds välsignelse, fina du!

    SvaraRadera
  3. Tjena G-B.

    Jag har många olika frågor angående din syn på homosexualitet, men framförallt om dina personliga tolkningar om homosexualitet och kristendom. Men om jag tar allt på en gång så blir det här en mindre uppsats, så jag börjar med ditt citat från Romarbrevet som har ungefär 1900 år på nacken och, ärligt talat, inte är något annat än personliga åsikter av Paulus (enligt mig).

    Du citerar följande och skriver ut det som sanning: "Deras kvinnor bytte ut det naturliga umgänget mot det onaturliga. På samma sätt övergav männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes av begär till varandra."

    Jag skulle vilja höra lite om din tolkning om vad som är naturligt och om vad som är onaturligt, om det är OK för dig.

    http://www.nrm.se/download/18.3ff7431d11d914bf91d8000694/Rainbow+animals_txtsammanst.pdf)

    Du får gärna även komma med en reflektion på ovanstående arbete som Naturhistoriska Riksmuséet har publicerat.

    MVH
    Alexander Lundell
    Örebro

    SvaraRadera