fredag 29 november 2013

Gud, Darwin och vetenskapen

Startar kort inlägg med ambitiös rubrik. Ni som känner mig vet redan att jag inte är naturvetare och därför vågar jag mig på rubriksättningen.

Orsaken till detta nyvaknade intresse är att jag jobbar/gör arbetspraktik hos "Den förhistoriska världen" ett museum som drivs av en fristående, ideell, allkristen förening. http://www.dinosaurier.nu/
När det gäller Mats Molén och hans vetenskapssyn och arbete så presenterar han sig bäst själv eftersom jag bara hunnit läsa en bråkdel av allt material. http://www.matsmolen.se/ (jag har bara varit där i tre dagar ännu). Är man intresserad av ämnesområdet så läs gärna hans böcker eller prenumerera på tidskriften Genesishttp://genesis.nu/

Och just när jag börjat förstå några av de verkligt kluriga frågorna kring skapelse och evolution då hamnar jag mitt i ett program på kunskapskanalen som jag verkligen vill rekommendera! Men när du ser programmet, komplettera gärna det som de har som bakgrundprat, där de presenterar "vedertagna fakta" med annan läsning av andra personer. Programmet heter Finns det någon Gud? och sänds som sagt på Kunskapskanalen, nu har två delar av tre sänts och alla ligger på svt-play för nerladdning. http://www.svtplay.se/video/1621995/del-2-av-3

I programmet kommer forskare till tals från olika kunskapsskolor och bl.a. framträder flera kristna forskare. Det hävdas också i programmet att Darwin aldrig ifrågasatte Guds existens utan menade att Gud var kreatören bakom alla naturlagar, och detta skulle den anglosaxiska kyrkan omedelbart ha godtagit som troligt och en allmän kristen uppfattning blev då att naturlagarna är sköna och ett bevis för Guds existens. Men mycket har ju hänt sedan dess. Evolutionsteorin är förändrad på många sätt och det finns mycket som inte alls går att förklara med den. Vetenskapsteoretiker är hyggligt överens om att vare sig evolutionsteori eller kreationism kan betraktas som vetenskapliga teorier bl.a. av den orsaken att de inte är falsierbara. http://www.evolutionsteori.se/kreationism/vetenskapsteori/

En av de kristna forskare som medverkade var professor John Lennox, författare till Guds dödsgrävare. Han är mycket övertygande i sin argumentation, men programidén bygger på att mellan alla intervjuer presenteras en av produktionsbolagen utvald sanning som fakta, varför han i viss mån blir överkörd i sitt synsätt (i just det här programmet). Vid sökning på internet framkommer att Lennox mött och samtalat med Christer Sturmark, Humanist och i samma samtal deltar Stefan Gustavsson, credoakademin, samt Ulf Danielsson, professor. Hela tillställningen var ett samarrangemang mellan Credoakademin, föreningen Apologia och Humanisterna. http://urplay.se/Produkter/157800-UR-Samtiden-Tro-och-vetenskap-John-Lennox-moter-Christer-Sturmark

Och, just nu känns det som om man borde komma fram till poängen med hela det här inlägget. Här är det dags att säga något oerhört klokt där min tro på Gud kan ge den allra bästa förklaringen till allt, och det tror jag verkligen den kan. En dag ska vi få allt förklarat i ett nu! Det blir i himlen när alla kommer med sin skärva och plötsligt får vi klart för oss hur alla bitarna passar ihop! Men just nu här på jorden pågår denna viktiga debatt. Förut trodde jag det här inte var så viktigt men nu börjar mina ögon öppnas och jag förstår vikten av apologeter i vår tid. På alla områden och på alla nivåer. Vi måste försvara vår tro och vår kristendom eftersom om vi lämnar fältet öppet för andra krafter så växer det igen. Det är som när gamla åkrar lämnades åt sitt öde. Var och en av er som är norrlänning eller som har rest i små byar där detta hänt vet att det går snabbt. En generation av glömska så har åkern blivit skogsmark igen.

Därför ska vi inte sova! Och vi som inte är naturvetare kan i alla fall stödja dem som kämpar på det här området och understödja dem på olika sätt. Vi kan också var och en lära oss mera så att vi kan svara var och en som frågar oss om något.

Sedan ska vi aldrig glömma att den som inte orkar eller kan är lika frälst ändå. Det här är inte en individuell frälsningsfråga. Herren är hos var och en som åkallar hans namn!





3 kommentarer:

  1. Lustigt nog kommentar/tillägg till eget inlägg: Christer Sturmark medger i slutanförandet att världen har behov av en sammanhållande moralisk kraft men att människan borde komma på nåt som inte är SÅ begränsande för människan som Gud är." :D Visst är det nästan ett erkännande av Guds existens?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte alls. Du förvränger och spelar medvetet dum när du påstår en sådan sak. Du vet precis vad han menar. Visst behöver människan en gemenskap och människor att socialisera med, men vad har det med Gud att göra?

      Radera
  2. Religionerna är motbevisade!! det är bara till att titta in på min facebook sida som bevisar hur upplevelser förljuger människan:: ta bara detta med att eran gudsupplevelse skulle vara sanningssägande. sanning lärande. även detta kan motbevisas idag. lärorna detta kommer med ej lära sanning!! ta tex dessa sataniska upplevelser vi lärs vara rädda för genom tre olika skrifter!! dessa som enligt skrifterna kan skada döda människor, ja även enligt bibeln ej bara tora eller koran, bibeln säger att man ska passa sig för satan då han kan sluka människan!!! löjligt!!!Nej satans finns ej!! upplevs dock av troende satanister.
    Troende judar.
    Troende muslimer.
    Och troende kristna och även icke troende människor i olika grad upplevelser sådana upplevelser.!!
    upplevde själv sådant under många år.!! frigjorde mig själv ifrån sådana upplevelser.
    De upplevelser av satan eller av änglar är bevisligen falska upplevelser/
    Skriver själv om en del sådant som jag kommit fram till genom att ha upplevt och frigjort mig från upplevelser.
    På Bla min facebook sida.
    Har ni kristna något ansvar ifråga om att undersöka er fram till sanning ifråga om dessa upplevelser av både änglar och djävul.??
    undersöka det jag påstår.!!
    Att dessa upplevelser ej skapat människan och att sådant går att bevisa idag.!!
    https://www.facebook.com/veijo.impola/

    SvaraRadera