lördag 14 januari 2012

Några spontana reflektioner om frihet

Den sonen gör fri, den blir verkligen fri!

Vilket underbart budskap! Så fantastisk Jesus är. Han vill inte bara se oss så och skörda, och arbeta för Guds rike, han önskar även se oss fullständigt fria när vi gör det!

Och visst är vi rätt så fria i församlingarna idag. Inte ser man många överspända i bänkarna utan det är en "mysig" och "avslappnad" samvaro. På samma sätt är det med sommarkonferenserna. Så kravlöst och "underbart". Alla kan vara som de är och göra som de vill och precis på vilka tider och stunder som helst. Jesus fick rätt! Vi blev fria!

Men är det då denna typ av frihet som Jesus tänker på?

Nej, jag tror att den frihet som Jesus tänkte på har vissa kännetecken.

* Den är från Gud och född av den Helige Ande.
* Den är ren, helig och fridsam.
* Den är av en fullständigt annan kvalité än världens ande.
* Den orsakar konfrontation och avskiljande från världen.
* Den sanna friheten förföljs av världen.

Men om den sanna friheten blir så förföljd, då är man ju inte heller fri (?). Friheten vi är lovade är från mörkrets makter, från världen och från allt som vill binda oss vid dessa. Det är oerhört mycket. Tänk efter en stund du som läser...

Och vad skulle det kosta att göra upp med dessa band.

Den frihet vi är kallade till är inte "shorts-på-estraden-frihet", "byxhäng-med-synligstjärtskåra-frihet", "femton-lager-smink-frihet", "läser-aldrig-Bibeln-frihet", "orkar-inte-möten-frihet", "film-maraton-helg-efter-helg-frihet", "vin-sprit-öl-drickande-frihet", "pub-evangelisation-i-påverkat-skick-frihet".

Ja, listan kunde göras hur lång som helst. Ingen vill väl tillbaka till syndakatalogens tid heller, men vad gör vi för att undvika att jaga varandra? Ingen vill bli jagad och framförallt INGEN vill jaga.

Det finns en väg. Vägen heter Jesus Kristus. Han är uppenbarad i Ordet, bönen och anden. När vi närmar oss honom så närmar han sig oss och då smälter olikheter och småsynder all världens väg och ingen behöver säga ett ord. Bönens och väckelsens ande drar oss in i en underbar atmosfär där vi av oss själva vill göra oss av med sådant som vi förknippar med det gamla, med det orena och med det som vi av oss själva förstår att Gud inte tycker om.

Guds rika välsignelse till oss alla.

2 kommentarer:

  1. Tack! "Den sonen gör fri blir verkligen fri"
    Ja och Amen till Dina reflektioner.

    Magret Wittesjö

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar. Bloggen är så ny och reaktionerna har låtit vänta på sig, men tror att de dyker upp allt eftersom. Och Ja vi ska ju vara fria - få sträcka på oss i full längd och i full förströstan på vår Herre kunna jubla inför hans ansikte.

    SvaraRadera