måndag 10 februari 2014

Hoppa av glädje

Det är inte så ofta vi hoppar av glädje! Ofta när vi blir glada har vi som vuxna lärt oss ett kroppsspråk som inte innefattar att hoppa upp och ner av glädje. Men när vi gör det så är det verkligen en spontan handling som i sin nakenhet visar precis hur vi känner. Detta går inte öva in. Skuttet kommer i stunden!

I Apostlagärningarnas tredje kapitel får vi läsa om en vuxen man som hoppar av glädje. Orsaken är  den att han botades från sin livslånga lamhet och därmed den prövande situation som det måste ha inneburit att få sin försörjning genom tiggeri! Undra på att han var glad. Han inte bara hoppade upp, utan sedan följde han apostlarna in i templet, "och han gick och hoppade och prisade Gud". Så lycklig - så befriad! Och än idag gläds vi med den mannen när vi läser om hur han botades - genom ett ord från Herren.

Även i Lystra (Apg 14) kan vi se en man som varit lam sedan födseln och som hoppar upp när han blir helad. Och även där förstår vi mannen och hans glädje. Inte svårt att förstå att den som aldrig kunnat gå och sen plötsligt kan gå börjar hoppa.

Vi ser också i Malaki löften om att vi ska få fröjda oss och hoppa av glädje!

Malaki 4:2 Men för er som fruktar mitt namn skall rättfärdighetens sol gå upp med läkedom under sina vingar. Då skall ni komma ut och hoppa likt kalvar som släpps ur sitt bås.

Där jag är uppvuxen, i byn Maltträsk i Västerbottens län, hade vi ett litet jordbruk med två - tre kor och ibland någon eller några kalvar, och fast det var så få som skulle ut på sommarbete, minns jag hur vilda och galna korna och kalvarna var. Vilket liv! Vi fick hålla oss ur vägen när de kom rusande ut! Hur glada de var kunde de inte förmedla men vi såg hur yra de var i sin frihet!

Men sedan finns ett ställe där Herren nämner att vi ska hoppa av glädje och det ordet är inte lika lätt att förstå som de andra orden.

Lukas 6:22-24 Saliga är ni, när människor  hatar er och stöter bort er, när de hånar och smutskastar er, allt för Människosonens skull. Gläd er på den dagen, ja, hoppa av glädje! Ty, se er lön blir stor i himlen. På samma sätt gjorde era fäder med profeterna.

Visst vet vi att vi kan få utstå förakt och förföljelse och visst vet vi om att vi ska dela Kristi lidande och visst har vi hört att vi ska vara tålmodiga och vända andra kinden till och ...

Men detta! Att mitt i detta svåra glädja sig, och inte bara glädja sig stillsamt och försynt utan med jubel och hopp. Vi ska hoppa av glädje när vi skymfas!

Halleluja! Vilken vishet i Herrens ord. Hjälp oss Herre att när vi är i den situationen - minnas detta ord, ta det till oss, och hoppa av glädje!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar