söndag 21 oktober 2012

Rena rama funderingen

Helt plötsligt började jag fundera över det märkliga ordet rama. I vanligt svenskt språkbruk använder vi det oftast i orden, ramaskri eller uttrycket "rena rama". Jag googlade på ordet och där kom svaret att Rama är en hinduisk Gud!

Därefter gick jag till folkbibeln och orten Rama nämns vid mängder av tillfällen i gamla testamentet. Bland annat var det Samuels bostadsort och det var också där han senare begravdes. Ordet ramaskri är även det lätt att få förklaring till, dels (Jer 31:15) när tio av Israels stammar fördes bort av assyrierna och senare det förfärliga blodbadet som Herodes ställde till med när han dödade alla nyfödda för att förhindra att Jesus- Messias skulle växa upp (Matt 2:18).

Jer 31:15 Så säger HERREN: Rop hörs i Rama, klagan och bitter gråt. Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer.

Detta gråt, dessa skrik, och denna sorg blev naturligtvis otroligt stor när alla barn dödades av Herodes. En sorg så stor att mödrarna inte lät sig tröstas mera. Vi vet att även Maria fick gå igenom en sådan otrolig smärta, men hon lät sig tröstas. Sonen uppstod och hon fanns i övre salen den dag den Helige Ande manifesterade sig kraftfullt för församlingen.

Idag dödar vi många barn i onödan. Det är ingen makthavare som beordrat dödandet. Ingen är rädd för att dessa barn ska bli härskare eller ta troner ifrån någon. De dör för att vi inte har tid med dem. För att vi inte har råd med dem. För att vi inte vill att de ska födas. För att det är vi människor som vill råda över allt. Även det ofödda livet.

För någon dag sedan fick jag se att danskor åker till Sverige för att göra abort om könet inte är det önskade!
http://www.vk.se/723934/danskor-gor-abort-i-sverige
Detta är en möjlig kombination då de har rätt till könsbestämning, och vi ger rätten till abort.

I ett civiliserat land borde detta mördande ha upphört. Det borde kunna erbjudas möjigheter för den som vill ha sitt barn kvar och även att samtala med dem som önskar abort, "för att om möjligt rädda någon". Ett sådant samhälle skulle ha mera av Guds välsignelse över sig.

Detta är rena rama sanningen, men vad ordet rama betyder i det sammanhanget som jag nu skrev, det har jag inte lyckats härleda på något tillfredsställande sätt. Vet du svaret så ge gärna en kommentar.


Rama i Israel

1 kommentar:

  1. Väldigt intressant och mycket bra skrivet!!!
    Allt gott och Herrens Välsignelse!!!
    KRAAAM!!!

    SvaraRadera