torsdag 17 maj 2012

Samfundsledare, klarar du Uppdrag granskning?

Med anledning av gårdagens Uppdrag granskning där muslimerna nagelfors av hjälpsökande, utklädda muslimska kvinnor, och när vi ändå är inne på detta tema kan vi dra oss till minnes granskningen av Frälsningsarmén tidigare, vill jag ställa några frågor till dig som samfundsledare.
http://svt.se/ug/muslimska-ledare-uppmanar-kvinnor-till-underkastelse

Nu vill jag fråga dig hur din spontana reaktion inför en sådan granskning är:

1. Du reagerar med ett ökat kontrollbeteende. Talar med pastorer och ledare, varnar och pekar finger. Du vill inte att din kyrka "ska göra bort sig" inför kameror. Du påtalar hur noggrann en själasörjare ska vara innan han eller hon uttalar sig i någon fråga inför hjälpsökande.
Om du som samfundsledare reagerar så här kan jag direkt tala om att du redan vet om att du tar emot statliga pengar på ett oärligt sätt. Din reaktion vittnar nämligen om att du vet att något ska döljas.
2. Du reagerar med "låt-gå-mentalitet". Det här hände musllimer. Vi tänker inte så om kvinnor. Det skulle inte hända oss. Vi är så etablerade. Vi tillhör ju själva samhället och är en del av vår egen kultur. Det vore liksom fel att granska oss.
Om du som samfundsledare har dessa tankar kan jag tala om att du redan både är i världen och av världen. Tro för den skull inte att du skulle klara granskningen bättre. Ju mera förvärldsligad kyrka - desto fler individualister som kan säga precis vad som faller dem själva in.
3. Du reagerar med rädsla. Det här kan innebära förtroendeförlust. Vi kommer att förlora medlemmar. Kanske går vi bakåt igen. Vi måste se till att vi är pålästa vad gäller lagarna i Sverige. Nu får Bibeln vila lite.
Om din reaktion är denna så ser jag bara en arbetare rädd att förlora den jordiska lönen.
4. Anfall är bästa försvar. Du kliver fram tydligare. Markerar Guds ord. Du avsäger dig kopplingarna till statsbidrag och gör sällskap med Jesus utanför lägret.
Om någon reagerar så här så säger Jesus: Tack för att du kom.


Makten att bygga upp ett samfund har de som är medlemmar, men makten att förstöra det har vi gett till Staten och media.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar